Przepis na koktajl z blendera z truskawek i masła orzechowego
  »  Przepisy na koktajle   »   Koktajl truskawkowo orzechowy

Koktajl truskawkowo orzechowy

Luty 6, 2019 przez: Pan Koktajl, | Przepisy na koktajle z blendera ze składnikiem: , , , , .

Czy masło orzechowe i truskawka to dobrana para ? Dla każdego kto je uwielbia to z pewnością tak. Kiedyś masło orzechowe nie smakowało mi, wiele osób błędnie kojarzy je, że będzie ono podobne do bardzo popularnego batonika, po który sięgamy kiedy jest się głodny, tymczasem jest zupełnie inaczej.

Do przygotowania takiego koktajlu, który jest doskonałym pomysłem na śniadanie w płynie, albo na drugie śniadanie mogą być truskawki mrożone. Z pewnością ze świeżych truskawek jest lepszy, jednak w zimie nie kupimy świeżych truskawek, a te co są w markecie dla mnie nie mają smaku, toteż zdecydowałem się na użycie truskawek mrożonych. Warto przed zmiksowaniem ich w blenderze zostawić na około pół godziny w temperaturze pokojowej. Dzięki temu będzie łatwiej je zblendować w gładką, jednolitą masę.

Pamiętajmy też, że wszystkie przygotowane przez nas smoothie i koktajle smakują najlepiej zaraz po przygotowaniu. Testowałem ten koktajl jak smakuje następnego dnia czy jest równie dobry jak po zrobieniu i niestety nie. Po przygotowaniu wyczuwamy słodko kwaśny smak truskawek z lekką nutą orzechową pochodzącą z masła orzechowego. Następnego dnia smak jogurtu typu greckiego zabił inne smaki. Jego intensywność była na tyle silna, że smaku orzechów w ogóle nie było można wyczuć.

Tak przygotowany jogurt może też się rozwarstwiać, więc przed zjedzeniem należy wymieszać go albo po prostu wstrząsnąć pojemnikiem.

Koktajl truskawkowo orzechowy

Prep Time15 mins
Total Time15 mins
Tagi:: ananas, jogurt naturalny, koktajle jogurtowe, masło orzechowe, truskawki

Składniki

  • 1,5 szklanki truskawek świeżych lub mrożonych
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki soku ananasowego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
  • 1 szklanka dowolnego mleka
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  • Truskawki obieramy z szypułek jeżeli są świeże. Jeżeli masz mrożone truskawki zostaw je na pół godziny w temperaturze pokojowej to lepiej się zmiksują
  • Wszystkie produkty kolejno wkładamy do blendera i miksujemy do czasu ich połączenia się. Mleko możesz użyć dowolne takie jak lubisz ja dodałem sojowe.
     Podawać najlepiej zaraz po przygotowaniu.

Video

Informacje dodatkowe

Nie trzymaj koktajlu w lodówce dłużej niż 24 godziny, smak jogurtu naturalnego zabije posmak masła orzechowego.

Mogą się także podobać te przepisy na koktajle z blendera

Bądź pierwszym komentującym "Koktajl truskawkowo orzechowy"

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*
*