Smoothie z buraka i wiśni
  »  Przepisy na smoothie   »   Halloweenowe smoothie czerwone jak krew

Halloweenowe smoothie czerwone jak krew

Listopad 4, 2019 przez: Pan Koktajl, | Przepisy na koktajle z blendera ze składnikiem: , , , .

Ten koktajl można oczywiście zrobić nie tylko z okazji Halloween, jednak wszędzie dookoła mnie otaczał mnie klimat tego dnia. Już na dwa tygodnie przed pełno było wystaw sklepowych z okazji Halloween. Symbolem dnia jest oczywiście dynia. I pewnie większość na myśl Halloweenowe smoothie pomyślałaby, że to coś z dynią. Tymczasem mnie zaintrygował Hallowenowy sok w Lidlu, który był czerwony jak krew. W składzie były m. in. czarne porzeczki. Doszedłem do wniosku zrobię więc krwiste smoothie. Na początku myślałem aby użyć pomidora, wszak krwawa Mary to drink pomidorowy, jednak czerwień krwi jest ciemniejsza.

Na smoothie z buraka miałem ochotę od dłuższego czasu. Buraki uwielbiam jako dodatek do obiadu są wyśmienite. Sok z buraka też jest fajny Zacząłem więc zastanawiać się z czym połączyć buraka aby to smoothie można było wypić, oraz połączyć go z czerwonym owocem. I tak patrząc na zawartość dolnej półki zamrażarki wygrzebałem mrożone wiśnie i borówki. Łącząc składniki w moim blenderze zastanawiałem się jaki wyjdzie smak i czy naturalna słodycz buraka złamie kwaskowatość wiśni i borówek.

Po zmiksowaniu i spróbowaniu stwierdziłem, że czegoś mu brakuje. Smoothie było mdłe i smak przechodził bardziej jednak w lekką kwaskowatość. Spróbowałem podkręcić smak albo bardziej podostrzyć smak mieloną papryką chilli. Kiedyś piłem warzywne soki firmy Hortex chyba Fit Up czy coś takiego i ta odrobina pikanterii bardzo mi odpowiadała. Po dodaniu chilli smak zmienił się na ostrzejszy ale nie tak jak chciałem. Postanowiłem przejść do sesji fotograficznej mojego smoothie i może potem coś pomyślę. Po 15 minutach spróbowałem go ponownie i ostry smak papryki chilli wyostrzył smoothie, tak więc warto odczekać przed wypiciem.

Drukuj przepis
5 from 1 vote

Smoothie z buraka wiśni i borówek

Prep Time10 mins
Potrawa: Smoothie
Kuchnia: Fit
Tagi:: borówki, burak, chilli, wiśnie
Porcja: 2 osoby

Składniki

  • 1 szt ugotowany burak średniej wielkości
  • 1 garść wiśni
  • 1 garść borówek amerykańskich
  • ½ szklanki wody
  • 1 szczypta mielonej ostrej papryki chilli

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki wkładamy do blendera, lub miksera. Ja przygotowałem smoothie w Nutri blenderze.
  • Burak można pokroić na mniejsze kawałki. Wiśnie powinne być wydrylowane. Ja użyłem mrożonych. Jeżeli lubisz gęste smoothie możesz dać mniej wody
  • Miksujemy pulsacyjnie do momentu połączenia się wszystkich składników na jednolitą masę
  • Po przygotowaniu warto odczekać ok. 15 minut aż papryczka chilli podkręci ostrzejszy smak

Mogą się także podobać te przepisy na koktajle z blendera

1 Komentarz on "Halloweenowe smoothie czerwone jak krew"

  1. Wygląda fajnie. Bardzo pomysłowa kompozycja do zdjęcia. Boję się jednak, że może być za ostre z tym chilli.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*
*